Položaj i klima

Položaj i klima


POLOŽAJ
Vir je od Zadra udaljen 26 km, a morskim putom (do pristaništa) oko 15 NM. S kopna je spojen preko Privlačkog gaza lučkim mostom od 1976. godine, čime je Vir postao sastavnim dijelom kopna
Ima površinu 22,38 km , dužinu 10,12 km i najveću širinu 4,25 km. Obalna linija mu je 31,43 km.
Otok Vir je jedan od 300 otoka i otočića Zadarskog arhipelaga, odnosno jedan od 1186 otoka i hridi u hrvatskom Jadranu. Položen je u Virskom moru u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije. Dvadeseti je po veličini među hrvaskim otocima, a osmi u Zadarskom arhipelagu.
Zbog centralnog polozaja na hrvatskom Jadranu, Vir je idealno srediste za izlete, npr. u nacionalne parkove: Paklenica sa impozantnim kanjonima, Kornati sa oko 200 otoka i otocica, Slapove Krke i Plitvicka jezera. Blizina prirodnih i kulturnih znamenitosti koje ga okružuju čine dio njegove atraktivnosti. Osam kilometra jugoistočno nalazi se prvi hrvatski kraljevski gradić Nin, dvadesetak kilometara dalje smjestio se stoljećima glavni grad Dalmacije danas centar regije grad Zadar cija stara jezgra obiluje kulturno povijesnim spomenicima.
Vise informacija o otoku Vir mozete pronaci na sluzbenoj stranici www.vir.hr
KLIMA
Vir po klimi spada u područje pravog Mediterana. Prosječan broj sunčanih sati godišnje iznosi oko 2450, skoro 300 sunčanih dana. To ga čini klimatski ugodnim kroz cijelu godinu. Zimi prevladavaju vjetrovi sjevernog kvadranta, bura i tramontana, a u jeseni i zimi pušu jugo i levanat. U proljeće se javlja maestral koji puše gotovo cijelo ljeto.

Translate »